petek, 3. februar 2012

Around the world ...... tokrat sem obiskala Egipt

Ob misli na Egipt vsekakor najprej vidim piramide, Faraoni, Tutankamon, .....

Faraon je bil naziv za vladarja (kralja) v starem Egiptu. Vladal je vsemu ljudstvu, bil je najvišji svečenik, vojskovodja, urednik.
Faraon je v sebi združeval zakonodajno, sodno in izvršno oblast, poleg tega pa je bil tudi poosebitev boga. Bil je lastnik vse zemlje v državi.
Njegov naslednik je bil njegov najstarejši sin, kar pa je včasih pomenilo, da je prestol zasedel otrok. Primer otroka z najvišjo oblastjo v državi je bil Tutankamon. Pogosto so se ženili v ožjih družinskih krogih (tudi brat in sestra), faraon pa je imel lahko tudi več žena.

Očitni razen mravelj faraonke niso obstajale?! Hmmmm, ampak če za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska,.....

V mislih imam manj znano, ampak precej pomembno žensko Nefretiti, Nefertete, Queen of Egypt. Njeno ime naj bi pomenilo lepa. Malo raziskovanja o lepi Nefretiti vam vsekakor toplo priporočam. Naj pa navržem nekaj drobtinic:
bila je druga žena Ehnatona, ki je z njim imela hči. Ehnatonova prva žena je rodila Tutankamona, kasnejšega faraona.
Zgodba je predolga, da bi jo opisala, vendar velja Nefretiti za močno žensko, lepo in drzno, ki je vedela kako uresničiti svoje zamisli. Močna vladarica, čeprav bi morala biti v senci je večkrat bila ona tista, ki je imela vajeti v rokah.





Njeno lepoto sem se trudila ujeti v perlice, kar je praktično nemogoče.
Me bodo pa mnogi po njej prepoznali, saj je res edina, edinstvena in unikatna.

Potovanje po Egiptu je bilo zame uspešno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar